Višja poraba alkohola večje tveganje za spremembe v delovanju možganov
Rezultati študije so pokazali, da se višja poraba alkohola, tekom 30 let, povezuje s povišanim tveganjem za hipokampalno atrofijo, tveganost pa je odvisna predvsem od količine zaužitega alkohola. V primerjavi z abstinenti so imeli tisti, ki so zaužili več kot 30 enot alkohola na teden (ena enota je bila v raziskavi opredeljena z 8 g alkohola), najvišje tveganje, ki je bilo 5,8-krat višje od tveganja v skupini abstinentov. Tudi pri zmernih pivcih, ki so jih opredelili kot tiste, ki so popili med 14 in 21 enot alkohola na teden), se je pokazalo trikrat višje tveganje za hipokampalno atrofijo kot pri abstinentih. Varovalnega učinka zmernega pitja alkohola na zdravje v študiji niso potrdili. Raziskovalci so ugotovili, da je uživanje alkohola v zmernih količinah povezano z negativnimi vplivi tako na možganske strukture kot tudi na nekatere funkcije, zato so zavrnili hipotezo o varovalnih dejavnikih zmernega pitja alkohola na zdravje. (vir: www.infomosa.si).
Višja poraba alkohola se povezuje z višjim tveganjem za spremembe v delovanju možganov.
Priporočljiva živila za možgane so orehi, borovnice, sardine, divji losos, kakav,…